DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 4TH Generation Dodge Ram 2009+ Dodge Ram Trucks > Towing


Notices

Towing 4th Gen Dodge Ram Towing Questions


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-27-2013, 03:10 PM
kenwitter's Avatar
kenwitter kenwitter is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Mississauga, ON, Cananda
Age: 37
Posts: 12
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
kenwitter is on a distinguished road
Default Can't select Heavy Electric on ITBC

I recently traded my 2010 1500 for a 2013, and had the dealer install the OEM Trailer brake controller. I cannot get it to change the braking power from light electric to heavy electric. The dealer's techs kept it for almost two days and were unable to figure the problem out, even with chrysler Canada's help.

I access my vehicle settings through my radio, Model: 8.4N (not 8.4AN, which isn't available for Canadian market). I have all 4 brake options listed and can select heavy electric, however my EVIC is only giving me a light electric setting. At a gain of 10 and with full braking power (Meter goes to 100%) I'm not getting enough stopping power.

I had an OEM brake controller in the 2010 and the only way I got full power to my trailer brakes was with the heavy electric setting.

What I know:

ALL Trailer brakes are fine and working (4 trailers all tandem axle)

I am getting some stopping power, just not enough.

Uconnect software version: 13.15.4

No error codes recorded during trailer towing (dealer verified)

I can select all 4 break power settings on the radio, however i should only be able to select heavy or light electric on the 1500. I should not be able to select either of the Hydrolic options.

Evic displays everything else to do with the controller properly, just not the heavy electric setting.

What I think:

Something, somewhere needs to be updated.

If anyone knows of a solution or has a suggestion, I could really use some help. REALLY frustrating, but I dont want to take it out on my guys at the dealer. Normally they are excellent.

If you have the OEM brake controller and are able to select the Heavy Electric type, I would greatly appreciated your EVIC and/or Uconnect software version number.

The pics below illustrate my problem.

Thanks

Ken
Attached Images
File Type: jpg uconnect.jpg (116.8 KB, 11 views)
File Type: jpg EVIC.jpg (122.1 KB, 12 views)
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 08-27-2013, 04:32 PM
h2oman's Avatar
h2oman h2oman is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sunny SoCal
Age: 50
Posts: 1,661
Gender: Male
Vehicle: 2012 Dodge Ram 1500
Trim Level: Express 4X4
Color: Silver
Engine: 2009-2012 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 3
Rep:272
h2oman is a jewel in the roughh2oman is a jewel in the roughh2oman is a jewel in the rough
Default

If I recall correctly Heavy Electric is for 3 Axle trailers. I can select Heavy but it does nothing since I have only 2 axles on my trailer.
__________________
333
Half the beast
I used to be
Reply With Quote
  #3  
Old 08-27-2013, 10:22 PM
kenwitter's Avatar
kenwitter kenwitter is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Mississauga, ON, Cananda
Age: 37
Posts: 12
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
kenwitter is on a distinguished road
Default

You should always use heavy electric on Triaxles, but its not just for them. I should still be able to use it on tandems if i want to. I was always able to on the 2010 ITBC as well as the aftermarket controllers on my 2500s.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-28-2013, 12:43 AM
h2oman's Avatar
h2oman h2oman is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sunny SoCal
Age: 50
Posts: 1,661
Gender: Male
Vehicle: 2012 Dodge Ram 1500
Trim Level: Express 4X4
Color: Silver
Engine: 2009-2012 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 3
Rep:272
h2oman is a jewel in the roughh2oman is a jewel in the roughh2oman is a jewel in the rough
Default

Interesting. I can't make it work on my tandem and mine is factory. Wish I had more to offer you. Sorry.
__________________
333
Half the beast
I used to be
Reply With Quote
  #5  
Old 08-28-2013, 06:49 AM
kenwitter's Avatar
kenwitter kenwitter is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Mississauga, ON, Cananda
Age: 37
Posts: 12
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
kenwitter is on a distinguished road
Default

No problem. Thanks.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-29-2013, 10:16 AM
RAMbunkshus RAMbunkshus is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 3
Gender: Male
Vehicle: 2013 RAM 2500
Trim Level: SLT
Color: candy red
Engine: 2007-2011 409ci (6.7L) Cummins Turbo Diesel 350hp 650lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
RAMbunkshus is on a distinguished road
Default Same here

My 2013 Ram 2500 won't let me select "Heavy Electric" mode either. I asked the dealer's service mgr. about this, but he was clueless, said he'd have to "study up on it". His first response was that my trailer's brakes were probably weak, and that I shouldn't need the "Heavy" setting. I told him that the manual said "Heavy" was available, and that I should be able to select it, regardless of his opinion of my trailer's brakes!
Reply With Quote
  #7  
Old 08-29-2013, 07:46 PM
kenwitter's Avatar
kenwitter kenwitter is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Mississauga, ON, Cananda
Age: 37
Posts: 12
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
kenwitter is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by RAMbunkshus View Post
My 2013 Ram 2500 won't let me select "Heavy Electric" mode either. I asked the dealer's service mgr. about this, but he was clueless, said he'd have to "study up on it". His first response was that my trailer's brakes were probably weak, and that I shouldn't need the "Heavy" setting. I told him that the manual said "Heavy" was available, and that I should be able to select it, regardless of his opinion of my trailer's brakes!
That's the mentality I got at first. Until I packed him up and carried him to my workshop and showed him the brakes on ALL my trailers. Two of them were new, less than 1000km. Now they are 'researching it'. And even if your brakes are not tip top it should still be available.

The pic below shows an excerpt from my OM. For you in the 2500 you should be able to select all four braking options. For me in the 1500 I should be able to select only Light or Heavy Electric. The Hydrolic options are the only ones that should be unavailable to me.

I have four tandem axle trailers and two triaxles. I use this truck to deliver them to job sites empty. When empty my triaxles weigh 2000lbs and my tandems 1500lbs, way below the weight limit of the truck.

I was always able to select heavy electric on the ITBC on the 2010. So why is it an issue now? If all the literature states that we can use light and heavy electric on our 1500s why can't I select it? Light electric is not enough power for even the tandems.

Everything in writing state's that we should have this feature, and don't forget I had it on the 2010.

Does anybody anybody know how I can escalate this to Chrysler Canada. It's really becoming inconvenient now. I have to be taking my 2500s from job sites to deliver empty trailers.
Attached Images
File Type: jpg Untitled.jpg (22.2 KB, 3 views)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 10:00 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum