DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 2nd Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-21-2012, 05:57 PM
Ramrob Ramrob is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2009
Location: NY
Age: 29
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 1999 Dodge Ram 1500 5.9L
Trim Level: Sport
Color: White
Rep Power: 6
Rep:75
Ramrob will become famous soon enough
Default Multiple electrical problems.....NEED HELP!!!!

One day the blower motor didn't work. Any setting... high or low, hot or cold and the heated mirrow button have no power. Weeks later I never touched anything, the radio won't power on. Another week later the dome light, overhead lights and the cargo lights won't turn on. All fuses are good and there is power at the fuze. Any suggestions???
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 02-22-2012, 12:17 AM
Ramcrew Ramcrew is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Feb 2012
Location: White Rock, B.C.
Posts: 23
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram 1500 Crew 4x4
Trim Level: SLT
Color: Met Dark Mineral Grey
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Ramcrew is on a distinguished road
Default

Is your battery good?
Reply With Quote
  #3  
Old 02-22-2012, 07:46 AM
Ramrob Ramrob is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2009
Location: NY
Age: 29
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 1999 Dodge Ram 1500 5.9L
Trim Level: Sport
Color: White
Rep Power: 6
Rep:75
Ramrob will become famous soon enough
Default

Yea, it starts without a problem and drives fine.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-22-2012, 07:48 AM
Ramrob Ramrob is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2009
Location: NY
Age: 29
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 1999 Dodge Ram 1500 5.9L
Trim Level: Sport
Color: White
Rep Power: 6
Rep:75
Ramrob will become famous soon enough
Default

I used my circuit tester and probed the fuse slots and they have power. The only other thing I can think of is to check the power at the back of the radio and lights. So I know it's after the fuse box.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-22-2012, 02:42 PM
ramfam's Avatar
ramfam ramfam is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2011
Location: Missouri
Posts: 911
Gender: Male
Vehicle: 2001 1500/1982 D150
Trim Level: Base
Color: White
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:21
ramfam is on a distinguished road
Default

Do you have keyless entry? Or timed curticy dome lights?
__________________
Family truck' ster see restoreation of big al's 82 http://i1152.photobucket.com/albums/p497/ramfam01/690d234c.jpg
Reply With Quote
  #6  
Old 02-22-2012, 02:54 PM
black beast black beast is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Sep 2011
Location: illinois
Age: 23
Posts: 89
Gender: Male
Vehicle: 2000 dodge ram 1500
Color: black
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:10
black beast is on a distinguished road
Default

well the only suggestions i have is check the wiring goin through the firewall. one might be grounding out or something
Reply With Quote
  #7  
Old 02-24-2012, 09:27 AM
Ramrob Ramrob is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2009
Location: NY
Age: 29
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 1999 Dodge Ram 1500 5.9L
Trim Level: Sport
Color: White
Rep Power: 6
Rep:75
Ramrob will become famous soon enough
Default

When I bought the truck I only got the valet style key and no keyfab. I was gonna go through and check some grounds today.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-24-2012, 04:50 PM
Ramrob Ramrob is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2009
Location: NY
Age: 29
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 1999 Dodge Ram 1500 5.9L
Trim Level: Sport
Color: White
Rep Power: 6
Rep:75
Ramrob will become famous soon enough
Default

I looked for anything I could and I didn't find anything. I had no 12v batt power behind the radio but I did have 12v acc. I ran a 12v constant to the 12v batt on my radio now everything that didn't work works now except for the blower knobs and heated mirror button. Also the speedo needle is not moving and it did when I bought it. I noticed it when these problems started. Progress.... keep any suggestions coming I would like to resolve the issue still.
Other problems I am having:
Power windows, power mirrors won't work. Worst comes to worst I will run power from the locks or something.
And these:
http://ramforumz.com/showthread.php?p=732440#post732440
http://ramforumz.com/showthread.php?p=732443#post732443

Last edited by Ramrob; 02-24-2012 at 04:52 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-24-2012, 06:20 PM
Ramrob Ramrob is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2009
Location: NY
Age: 29
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 1999 Dodge Ram 1500 5.9L
Trim Level: Sport
Color: White
Rep Power: 6
Rep:75
Ramrob will become famous soon enough
Default

Just noticed that my amp is not on. I found a 12v acc wire in a harness under the driver seat that I tapped into. Don't know what the harness goes to but my remote wire isn't showing any power....
Reply With Quote
  #10  
Old 02-28-2012, 08:32 PM
Ramrob Ramrob is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2009
Location: NY
Age: 29
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 1999 Dodge Ram 1500 5.9L
Trim Level: Sport
Color: White
Rep Power: 6
Rep:75
Ramrob will become famous soon enough
Default

Pulled the column apart and started testing. When I put a 12v acc to one or two of the 6 wires that go in the ignition I finally have heat again. All settings and speeds work now. I found the wire that sends out 12v when the key is turned all the way to the start position. When I get a chance I will run it to the starter wire I have off my push button I'm using now. So i now have a working key and heat. Not worried about the windows because I can make something work. Need to figure out whats up with the speedometer/speed sensor and shift solenoid. A lot of forums have someone with the same problem and they changed out there speed sensor and they still have that problem.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 01:05 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum