DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 4TH Generation Dodge Ram 2009+ Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.7L (345 cu in) HEMI V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-03-2013, 11:20 AM
ack1961 ack1961 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Oct 2012
Location: F-V, NC
Age: 53
Posts: 9
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Deep Cherry Metallic/Tan
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:15
ack1961 is on a distinguished road
Default P0014 & P0016 Engine Codes

Hello,

Got in my 2010 Ram 1500 (5.7L) and after a mile or so, the "engine" light is illuminated. I have about 64k miles on it and get regular service.

I got the codes pulled at Advance Auto and it shows 2:

P0014-EXHAUST TARGET ERROR BANK 1
P0016-CRANKSHAFT/CAMSHAFT TIMING MISALIGNMENT - BANK 1 SENSOR 1 -
5.7L/SRT8

I've been looking online for answers as to how severe the condition are that these codes reference. I thought I'd post it here, and then continue searching the 'net. It's Sunday and can't get to the dealership until tomorrow AM.

Thanks in advance for any helpful advice.

Steve
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 11-03-2013, 12:19 PM
dbuzz77's Avatar
dbuzz77 dbuzz77 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Nov 2013
Location: Saskatchewan, Canada
Posts: 148
Gender: Male
Vehicle: 2009 Ram RCSB 4x4
Trim Level: Sport
Color: Stone White
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 1
Rep:100
dbuzz77 will become famous soon enoughdbuzz77 will become famous soon enough
Default

did you reset it and it went away? i have reset a lot of vehicles at home and work and sometimes it is a transient and doesn't come back. if it comes back, get it checked.
__________________
2009 RCSB Sport, SC Cortex, K&N air box, all Amsoil fluids, Fan delete, Grounded TB, homemade catch can, homemade gps mount, Fastman TB, EZ down tailgate, Bully hitch step
Then God made a hemi, and knew that it was good.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-03-2013, 12:19 PM
Asur Asur is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6,850
Gender: Male
Vehicle: .
Rep Power: 14
Rep:4364
Asur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond reputeAsur has a reputation beyond repute
Default

Reset your codes, take wire on the (-) pole of the battery off for 30min then try your truck again, see if the codes return.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-03-2013, 03:09 PM
ack1961 ack1961 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Oct 2012
Location: F-V, NC
Age: 53
Posts: 9
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Deep Cherry Metallic/Tan
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:15
ack1961 is on a distinguished road
Default

I took the neg cable off for 30 minutes, and the codes cleared.
I only drove it for a couple of miles, but they didn't come back.
Hopefully, Dodge can figure out why they popped up in the first place.

Thanks for the help.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-04-2013, 10:08 AM
ack1961 ack1961 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Oct 2012
Location: F-V, NC
Age: 53
Posts: 9
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Deep Cherry Metallic/Tan
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:15
ack1961 is on a distinguished road
Default

Well, after clearing the codes and driving it for 30 miles, the Engine light did not return. Dealer said that it happens from time to time and since I cleared the codes, there is nothing to diagnose. It's still running great - actually, it never really stopped running great (but I hate the Engine light). I have 9k left on my extended warranty - I'm sure this will pop up again right after it expires.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 05:33 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum