DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 4TH Generation Dodge Ram – 2009+ Dodge Ram Trucks > Powertrain > 3.6L (220 cu in) Pentastar V6 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-25-2013, 02:52 PM
dagrizzvtx dagrizzvtx is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Feb 2013
Location: Northeastern Pa
Age: 57
Posts: 11
Gender: Male
Vehicle: 2013 ram 1500
Trim Level: Bighorn Package
Color: mineral Grey
Engine: 2013-20?? 220ci (3.6L) Pentastar 305hp 269lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
dagrizzvtx is on a distinguished road
Angry 2013 V6 Cold start issues

Third time here in Northeastern Pa weather has dropped below 20 F. Remote start failed twice and locks out. Bundle up head out, when using key starts like an old 318 carb with manual choke, spits, spurts, cranks, starts and runs like Crap for 20 seconds or so. Benn to deal once already was told 'firmware update " well guess that was wrong. Between this and radio going blank ( been back 3 times for that ) "vehicle phone needs service " ( 3 times for that ) and clock loosing 30 seconds every 24 hours I'm getting a bit aggravated. Spent good money for remote start that’s only good above 20 F ?? why bother... Sorry venting a bit... So anyone else having cold start issues on new V6 ??

Thanks
Kps
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 11-25-2013, 04:19 PM
dparise's Avatar
dparise dparise is offline
Dodge Ram Forum Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Windsor, Ontario
Age: 29
Posts: 47
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500
Trim Level: ST w/SXT pkg
Color: Black Gold Metalic
Engine: 2013-20?? 220ci (3.6L) Pentastar 305hp 269lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
dparise is on a distinguished road
Default

I did notice that mine had a little bit of a hard time starting the other night, we hit about -8 celcius, whatever that is in american. I hope its not the case, it gets a lot colder than that out here.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-25-2013, 10:00 PM
fishin4ladyz fishin4ladyz is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2013
Location: wi
Posts: 108
Gender: Male
Vehicle: 2013 RAM1500 QUAD 4x4 3.21rear
Trim Level: tradesman
Color: black
Engine: 2013-20?? 220ci (3.6L) Pentastar 305hp 269lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
fishin4ladyz is on a distinguished road
Default

Had 8 degrees F here the other morning and the truck started great with remote start.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-25-2013, 11:56 PM
Harborstroz's Avatar
Harborstroz Harborstroz is offline
Dodge Ram Forum Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Pennsylvania
Age: 35
Posts: 34
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram
Trim Level: 1500 Express
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Harborstroz is on a distinguished road
Default

I am also from nw pa! I don't have a remote start on my new truck, but my last one did. Was an 06 w/ the 4.7 and it was pretty cranky below 20 degrees. The remote start was often useless on that truck. Dealer once suggested I start parking in a heated garage if I cant deal with the weather! Needless to say I am no longer a customer of theirs, and probably not welcome in their service dept anymore. Wish you luck...
Reply With Quote
  #5  
Old 11-26-2013, 07:54 AM
Rexer's Avatar
Rexer Rexer is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2013
Location: Northern Ont
Posts: 156
Gender: Male
Vehicle: Ram 1500
Trim Level: SXT
Color: Black
Engine: 2013-20?? 220ci (3.6L) Pentastar 305hp 269lb/ft
Rep Power: 2
Rep:207
Rexer has a spectacular aura aboutRexer has a spectacular aura aboutRexer has a spectacular aura about
Default

Last week there was two ocassions where the truck had a rough start. The first time out of habit I just gave a quick turn of the key and let go (always catches so quick) and it didn't catch...when I turned the key again it seemed to turn over quite a bit before catching and then it idled very rough for a bit.

The second time I started it and it started up quickly but ran rough for the 1st min or so again...

It hasn't been consistant on starting rough so for the moment I'm not terribly worried.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-26-2013, 01:31 PM
blackrain86's Avatar
blackrain86 blackrain86 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Oct 2012
Location: WI
Posts: 224
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500
Trim Level: Outdoorsman
Color: Western Brown
Engine: 2013-20?? 220ci (3.6L) Pentastar 305hp 269lb/ft
Rep Power: 0
Rep:33
blackrain86 is on a distinguished road
Default

I have the 3.6 with remote start. It was down to 0 degrees F and it started just fine. It has been below 20 degrees most mornings in the past few days and no problem at all. I have seen a similar issue with bad gas (summer blend/water in gas). Maybe check on the next tank (and/or try a different gas station).
Reply With Quote
  #7  
Old 11-26-2013, 05:26 PM
dagrizzvtx dagrizzvtx is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Feb 2013
Location: Northeastern Pa
Age: 57
Posts: 11
Gender: Male
Vehicle: 2013 ram 1500
Trim Level: Bighorn Package
Color: mineral Grey
Engine: 2013-20?? 220ci (3.6L) Pentastar 305hp 269lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
dagrizzvtx is on a distinguished road
Default Thanks for input

I run Sunoco gas 98 % of the time, injector cleaner every other tank and same with gas line anti freeze So I would not suspect water or bad gas. We will see what they have to say this Friday. I got remote start due to bad knees and saving a walk down and up 15 steps in cold mornings. Funny that I owned Dodge trucks from 1972 to 1986. Went to Honda since I no longer needed truck. 5 vehicle's one issue fixed 1st time. So I go back to AMERICAN buy truck since I now have need. Been back to dealer 3 times for clunk in drivers side front, 3 times for radio system that keeps locking up and or going blank. Clock looses 30 seconds every day and now again second time for cold start issues. Love the look, love the mileage, love the power out of the V6 but dam these on going issues... Well hope after Friday its fixed for final time... Will let you guys know.
again thanks

kps
Reply With Quote
  #8  
Old 11-27-2013, 05:54 PM
jdp8540 jdp8540 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Nov 2013
Location: NC
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500
Trim Level: Big Horn
Color: Gold
Engine: 2013-20?? 220ci (3.6L) Pentastar 305hp 269lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
jdp8540 is on a distinguished road
Default Same issue.

I have a 2013 Ram V6 4x4 and I have the same issue. When its below freezing outside the truck starts and runs very rough for about 15 seconds then does fine. I am taking mine to the dealer this Friday. I would like to know if you figure out what this is. Its frustrating having a new truck with problems. I love the truck and it gets great gas mileage(21 average).
Reply With Quote
  #9  
Old 11-27-2013, 10:55 PM
Swaggerville Ram's Avatar
Swaggerville Ram Swaggerville Ram is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Sep 2011
Location: Manitoba, Canada
Age: 34
Posts: 736
Gender: Male
Vehicle: 2009 Ram 1500
Trim Level: SLT
Color: Deepwater Blue
Rep Power: 3
Rep:127
Swaggerville Ram will become famous soon enoughSwaggerville Ram will become famous soon enough
Default

Had no issues starting on the remote with the pentastar yet. It has not been plugged in yet, We even had a -26 degree morning last weekend.
My 09 hemi barely started, almost time for a battery in it, and had stolen the cord to plug in the tractor.
__________________


"I don't care to hear what your ideas are, mine are better"
Reply With Quote
  #10  
Old 12-16-2013, 08:24 PM
Fullmetal's Avatar
Fullmetal Fullmetal is online now
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Oct 2013
Location: Pennsylvania
Age: 39
Posts: 211
Gender: Male
Vehicle: 2014 Ram 1500 QC
Trim Level: Sport
Color: Bright White Clearcoat
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:11
Fullmetal is on a distinguished road
Default

Anyone have any issues lately with cold weather snap?
__________________
MODS: Mopar: Bright Pedal Kit, Hard Folding Tonneau Cover, Black Aluminum Running Boards, Molded Splash Guards, Door Sill Guards; Cabin Filter, Cravenspeed Stubby Antenna, EGR Black Matte In-Channel Window Visors, 3M 20% Tinted front windows, Xenon Licence bulbs, Dee Zee tailgate assist
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
v6 cold start issue

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 09:58 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum